Verkkomaksamisen megatrendit – näin digitaalinen kauppa muuttuu

Maksualalla on tapahtunut valtava muutos vain muutamien lyhyiden vuosien aikana. Digitalisaatio ja kehittyvät maksutrendit muuttavat sitä, miten kuluttajat ja vähittäiskauppiaat käsittelevät taloudellisia transaktioita. Nykyään digitaalisten maksujen hyväksyminen on tullut tärkeäksi osaksi maailmanlaajuista taloutta.

Mobiilimaksujen jatkuvan kasvun ja perinteisten rahoituslaitosten yhteistyön myötä maksuinnovaatioista on tullut entistä jännittävämpiä. Kuluttajien odotukset ovat korkealla liiketoiminnan ja rahoituslaitosten prioriteettilistalla, ja maksujen sujuva ja välitön tekeminen ja vastaanottaminen mistä tahansa päin maailmaa ei ole enää toivelistan kohde, vaan kasvava todellisuus.

Seuraavaksi katsomme, millaisia maksutrendejä on nähtävissä vuonna 2024.

Digitaalisten lompakoiden lisääntyvä käyttö

Digitaaliset lompakot ovat nykyään yleisiä, eikä niiden käyttö rajoitu vain nuorempiin sukupolviin. 

Maksaminen mobiililaitteilla esimerkiksi Apple Payta, Google Payta, Alipayta, PayPalia ja muita digitaalisia lompakoita käyttäen on tullut yleiseksi ja yhä useammat kuluttajat käyttävät näitä maksutapoja nykyään.

Jopa nettikasinot ovat alkaneet tarjota mahdollisuuden maksaa esimerkiksi Apple Paylla ja Google Paylla. Nämä maksutavat Suomessa ovat alkaneet yleistyä ja niitä on helppo löytää vuonna 2024.

Digitaaliset lompakot mahdollistavat käyttäjille rahan säilyttämisen ja siirtämisen, erilaisten mobiilimaksujen tekemisen sekä sujuvamman maksukokemuksen.

Apple Payn, Alipayn ja Google Payn kaltaiset maksumenetelmät ovat saaneet yritykset ja pankit uudistamaan maksuprosessejaan pysyäkseen kilpailukykyisinä. Luottokorttien ja pankkikorttien perinteiset maksutavat ovat pysähtyneet, ja käteisen käyttö vähenee mobiili- ja digitaalisten lompakoiden hyväksi.

Osta nyt, maksa myöhemmin (BNPL) -palveluiden jatkuva suosio

Lykättyjen maksujen palvelu BNPL (Buy Now Pay Later) on noussut nopeasti ensisijaiseksi maksutavaksi merkittävälle osalle nettishoppailijoita maailmanlaajuisesti.

Uusimman tutkimuksen mukaan puolet Iso-Britannian aikuisista käytti BNPL-digitaalisia maksutapoja vuoden 2024 alussa, mikä oli kasvua edellisvuoteen verrattuna 36%. 

Globaalisti lukuennuste on 900 miljoonaa vuoteen 2027 mennessä.

Turvallisuustoimenpiteiden innovaatiot digitaalisen maksuhuijauksen vähentämiseksi

Kasvavan huijausmäärän, laajuuden ja monimutkaisuuden torjumiseksi pankit ja rahoituslaitokset luottavat yhä enemmän innovaatioihin ja teknologiaan huijausten estämisessä.

Rahoituspalvelujen digitalisoituminen ja nykyajan nopeatempoiset ja suuret siirrot ovat tehneet manuaalisesta seurannasta ja sääntöpohjaisista järjestelmistä riittämättömiä taistellessa moderneja huijaustekniikoita vastaan.

Henkilöllisyysvarkaudet, haittaohjelma-iskut ja kalastelu ovat vaikeasti havaittavia perinteisillä työkaluilla, joten pankkien ja rahoituslaitosten on uudistettava turvajärjestelmiään huijausten havaitsemiseksi reaaliajassa samalla, kun he löytävät kätevän ja turvallisen tavan helpottaa asiakaskokemusta.

Tekoäly ja koneoppiminen, biometrinen tunnistautuminen sekä kehittyneet salausmenetelmät ovat menetelmiä, joita käytetään huijausten havaitsemiseen ja turvallisten siirtojen varmistamiseen.

Fintechien ja perinteisten maksupalveluntarjoajien kasvava yhteistyö

Yksi nopeimmin kasvavista maksutrendeistä on perinteisten rahoituslaitosten ja fintechien välisen yhteistyön lisääntyminen. Vaikka tämä on vääjäämättömyys, se on myös hyödyllistä kaikille osapuolille.

Fintech-yritykset

Fintech-yritykset voivat hyödyntää pankkien globaalia kattavuutta ja sääntelyasiantuntemusta navigoidakseen oikeudellisten monimutkaisuuksien läpi, vähentääkseen riskejä, helpottaakseen sujuvampaa markkinoille pääsyä sekä varmistaakseen ohjeiden noudattamisen ja luottamuksen. 

Yhteistyö suurten rahoituslaitosten kanssa antaa fintech-yrityksille mahdollisuuden laajentaa palveluitaan useille maantieteellisille alueille ja räätälöidä ratkaisuja vastaamaan erilaisia ​​asiakastarpeita eri alueilla.

Pankit

Pankit voivat hyödyntää fintechien joustavuutta ja skaalautuvuutta, mikä tarjoaa keinon parantaa toimintaansa ja pysyä kilpailukykyisenä digitaalisella aikakaudella. Fintech-yritykset ovat luonteeltaan nopeasti kehittyviä ja innovatiivisia ratkaisuja kehittäviä, eikä heillä ole perinteisten pankkien usein taakse jääviä perintöjärjestelmiä rajoittamassa toimintaa. 

Tämä joustavuus on valtava etu pankeille, jotka voivat reagoida nopeammin markkinoiden trendeihin, asiakastarpeisiin ja sääntelymuutoksiin.

A2A-maksut haastavat korttien käytön

Account-to-Account (A2A) -maksutapa mahdollistaa digitaalisten maksujen tai siirtojen tekemisen kahden pankkitilin välillä. A2A-siirrot yhdistävät suoraan pankkitilit ja poistavat luottokortti- tai pankkikorttien käyttämisen tarpeen maksuprosessissa.

Nettikaupassa tämä tarkoittaa sitä, että A2A-maksut suoritetaan ilman, että asiakkaan tarvitsee poistua kauppiaan sivulta, mikä mahdollistaa saumattoman maksun käsittelyn ja tekee ostosprosessista helpomman.

Vertaislainaus (P2P lending)

Vertaislainaus on prosessi, jossa lainataan rahaa yrityksille tai yksityishenkilöille perinteisten maksupalveluntarjoajien tai perinteisen rahoituslaitoksen osallistumatta prosessiin.

P2P-lainaus toteutetaan yleensä sellaisten nettisivustojen kautta, jotka yhdistävät lainanantajia ja potentiaalisia lainanottajia.

Kuinka vertaislainaus toimii?

Vertaislainauksessa tapahtumat tehdään aiheeseen erikoistuneen nettisivun kautta ja lainahakemus täytetään tällä sivulla. Nettisivusto arvioi hakemuksen, riskin ja luottoluokituksen, ja se määrittelee käytettävissä olevat lainavaihtoehdot ja korkotason. 

Hyväksytyn lainahakemuksen ja onnistuneen lainanmaksun jälkeen hakijan vastuulla on maksaa kuukausittaiset korkomaksut ja lyhentää pääomaa sovitusti.

Yhteenveto

Verkkomaksamisen alalla on tapahtunut huomattavaa kehitystä digitalisaation ja innovatiivisten maksutrendien myötä. Kuluttajien ja kauppiaiden kasvavat odotukset nopeista ja sujuvista maksutapahtumista ovat johtaneet digitaalisten lompakoiden, kuten Apple Payn ja Google Payn, laajempaan käyttöönottoon. 

Samanaikaisesti ”Osta nyt, maksa myöhemmin” (BNPL) -palveluiden suosio on kasvanut, tarjoten joustavuutta maksamiseen. Turvallisuuteen liittyvät innovaatiot, kuten tekoäly ja biometrinen tunnistautuminen, ovat nousseet keskiöön maksupetosten ehkäisemisessä. Lisäksi fintech-yritysten ja perinteisten rahoituslaitosten yhteistyö on syventynyt, mikä edistää molempien sektoreiden kasvua ja kilpailukykyä. 

Vaihtoehtoiset maksutavat, kuten Account-to-Account (A2A) -maksut ja vertaislainaus, ovat myös saaneet jalansijaa, tarjoten kuluttajille lisää vaihtoehtoja taloudellisten transaktioiden suorittamiseen. 

Kaiken kaikkiaan nämä trendit ovat muokanneet digitaalista maksuliikennettä vastaamaan nykyajan tarpeita tehokkaammin ja turvallisemmin.